CRO Storytelling: het verhaal van je A/B-test

Naast mijn werk als lead CRO / Experimentation ben ik ook schrijver van literaire fictie. Wat ik geleerd heb is dat een A/B-test een perfecte, natuurlijke verhaallijn heeft. Als jij drie volgende stappen volgt, heb je gegarandeerd een goed verhaal om aan je baas, stakeholders of collega’s te vertellen.

Veel films en theaterstukken zijn gebouwd uit een drie-actstructuur. Dit kan je inzetten om het verhaal van jouw experiment te vertellen.

ACT 1: Setup of begin

Over het algemeen zie je in de eerste twintig tot dertig minuten van een film eerst de status-quo. Wie er allemaal betrokken zijn van het verhaal, hoe de wereld eruit ziet en ten slotte is er een ‘inciting incident’. Dit is een conflict of probleem dat overwonnen dient te worden, dat het verhaal verder drijft.

Als je vertelt over jouw A/B-test of experiment dan vertel je misschien eerst hoe de organisatie eruit ziet, wat er speelde rondom de test en waarom jullie zijn begonnen te werken aan het experiment. Dat laatste is je ‘inciting incident’ en kan iets zijn dat je hebt gevonden in data, in een voorgaande test of het kan gewoon je baas zijn die een nieuwe propositie live wilde zetten, die jij wellicht eerst wilde testen.

Je kunt hier ook je testhypothese noemen. Een hypothese is namelijk een mooie ‘natuurlijke’ cliffhanger: je gooit een vraag op en de luisteraar wil het antwoord op die vraag weten.

ACT 2: Confrontatie en middenstuk

In het midden van je verhaal moeten er obstakels overwonnen worden. Alles leidt tot een punt in het verhaal waarop alles verloren lijkt en de zaak niet meer te winnen is. In films ligt de held hier halfdood op de grond of loopt er iemand weg uit de relatie die in de rest van de film juist is opgebouwd.

Voor jouw A/B-test kan je het hebben over problemen die je bent tegengekomen gedurende het opzetten of het laten lopen van je experiment. Zoals problemen met development, mensen die het niet met je eens waren of stakeholders die je moest overtuigen. Of misschien zelfs wel een gefaalde test, waarna je de hoop opgaf, maar uiteindelijk toch aan een iteratie en een volgende test begon…

ACT 3: Afronding en oplossing

Op het eind van verhalen wordt er iets afgesloten en vaak is er een les geleerd.

Voor jouw A/B-test of experiment kan je hier je hypothese beantwoorden.

Meer leren over vertellen over experimenteren? Of zoek je een sterke spreker voor je CRO evenement? 👇


✅ Of volg me op Linkedin om op de hoogte te blijven.