brainstorm cro ideeen

Je brainstorm twee keer zo efficiënt maken door te itereren op elkaars ideeën

Een brainstorm twee keer zo efficiënt maken? Bij een brainstorm voor NU.nl gebruikte ik onderstaande methode. Alles wat je nodig hebt is een Miro-board, een groep deelnemers en in ieder geval twee thema’s. 

Het geheim voor een efficiëntere brainstorm? Deelnemers andermans ideeën laten lezen. Normaalgesproken in brainstorms gebeurt dit niet altijd, en is iedereen vooral met zichzelf bezig en eigen ideeën. Door deelnemers voort te laten borduren op andermans ideeën, worden ze gedwongen erin te investeren en er iets mee te doen. 

De winst:

  • Ideeën werden beter uitgewerkt;
  • Er waren minder dubbele ideeën;
  • Ideeën werden gelijk door anderen gecheckt en gelezen.

Een idee-&-iteratie-brainstorm vormgeven in zes stappen:

(in dit voorbeeld zijn er twee thema’s en twee groepen deelnemers)

  1. Maak een Miro-board met twee grote vlakken. Bovenaan schrijf je in ieder vlak het thema. Bijvoorbeeld: hogere conversie of meer inlogs. 
  2. Maak evenveel groepjes als rondes. Dus als je twee vlakken hebt, met twee thema’s, maak je twee groepjes. Idealiter zitten er een paar deelnemers in een groep. 
  3. De lijst met deelnemers kun je naast deze twee vlakken zetten, zo hoef je geen groepjes te maken tijdens je brainstorm en richt je dit vooraf al in.
  4. Beiden groepen beginnen in hun eigen vlak met het bedenken van ideeën. Bijvoorbeeld voor tien minuten. Dit is het principe van een ‘normale’ brainstorm. 
  5. Daarna switchen de groepen van vlak. De deelnemers mogen eigen ideeën bedenken, maar worden ook gevraagd om te kijken naar de ideeën van de vorige groep en daarop door te itereren. Bij een eerste idee kunnen door de volgende groep post-its komen te staan die een idee afbakenen, verduidelijken, verbeteren of die gewoon een vraag stellen.
  6. Eventueel kun je daarna een ‘stemronde’ doen, waarin iedereen stemt op zijn favo idee. Natuurlijk mag er niet op eigen ideeen gestemd worden. Door biases zoals het Ikea-effect weten we dat we onze ideeën of projecten waarin we tijd hebben gestopt automatisch als waardevoller bestempelen, dus dat is iets wat je wilt voorkomen.

NU.nl was zo blij met deze methode, die ik afkeek van de stagiaire Ranicha, dat ik meerdere brainstorms op deze manier zag verschijnen. 

BEKIJK ONDERSTAAND MIRO-BOARD.

Mijn oorspronkelijke bord. BEKIJK

Een opvolgende brainstorm met drie groepen en drie thema’s.

En zelfs een brainstorm om de teams van NU.nl beter te laten samenwerken pastte in deze vorm.

✅ Of volg me op Linkedin om op de hoogte te blijven.