Usabilla integreren in je A/B-test

Kwalitatieve feedback combineren met kwantitatieve feedback is extreem waardevol. Als je een groot redesign doet, kun je met Usabila (of een ander feedbackplatform) uitvragen wat mensen ervan vinden, of ze beter hun doel kunnen bereiken of dat ze misschien de website overzichtelijker vinden.

In Usabilla instellen:

  • Maak twee dezelfde formuleren aan met een andere naam. Een voor je control en een voor je variant. Bijvoorbeeld Test300 Control en Test300 Variant.
  • Zorg ervoor dat deze worden afgeschoten met een trigger.
  • Denk na over hoeveel % van je gebruikers in je test je wilt ‘lastigvallen’ met een Usabilla-popup en hoeveel reacties je wilt verwerken.
  • Je kunt de Usabilla formulieren al livezetten. Zolang je test de formulieren niet afschiet krijg je toch niets binnen.

Hoe integreer je Usabilla in een A/B-test?

Usabilla wordt vaak als een van de laatste dingen ingeladen op een website, ver na je clientside A/B-testtool. Je hebt daarom een code nodig die checkt: als een bepaald element van de website is geladen, schiet dan Usabilla af. Ik gebruik hiervoor een Interval. Intervals kun je beter niet te vaak gebruiken, omdat ze steeds opnieuw blijven afschieten, maar voor Usabilla maak ik een uitzondering.

In Usabilla zelf kun je een code zoals Test419-control instellen.

Je ziet ook clearInterval staan, dat zorgt ervoor dat als de class #container gevonden word op de website, Usabilla afschiet en de interval daarna stopt met het controleren of #container er is.

var vwoUsabilla = setInterval(function(){
  if (vwo_$('#container').length) {
    window.usabilla_live('trigger', 'Test419-control');
    clearInterval(vwoUsabilla);
  }
}, 500 );